De som står bak Det Gode Teateret er Kenneth Engen og Adrian Nygård – guttene som for noen år siden dukket opp i ekspedisjonen på ISAK med en plan om å starte teatertilbud for barn. Vi tok en prat om hva som har skjedd siden sist og hva de har tenkt å gjøre framover. Og kanskje kan de ha noen tips på lur til andre som har yst til å starte opp noe også.

Hva har dere gjort her på ISAK i dag?

I dag har vi spilt to forestillinger av Karius og Baktus, og vi skal spille en til før det blir juleferie. Denne forestillingen spilte vi også i fjor. Ettersom ingen av oss bor i Trondheim for tiden, har det ikke vært mulig å ha en fast gruppe med barn og ungdommer i drift. men vi hadde lyst til å gjøre NOE, så denne gangen står vi selv på scenen. Men vi har med oss et veldig bra team av andre unge som er med som medhjelpere og teknikere. Uten dem hadde det ikke latt seg gjennomføre.

Vi husker jo godt den gangen dere kom hit med stor entusiasme og en plan. Hvorfor ønsket dere å starte med dette?

Det hele startet tilfeldig da vi gikk i 1. klasse på videregående. Vi gikk begge på dramalinjen på Charlottenlund videregående skole. Mens vi gikk der fikk vi lyst til å starte et kulturtilbud for barn og ungdom. I tillegg hadde vi lyst til å prøve oss i andre roller enn som skuespillere. Vi tenkte at vi skulle starte en egen teatergruppe der vi kunne få erfaring som regissør og arrangør. Det virket spennende å skape forestillingene selv og å ha innflytelse på hele prosessen. Dette var starten på KA Teater, som fikk navn etter initialene våre. 

Hva gjorde dere for å komme i gang?

Vi måtte jo skaffe deltakere til gruppa. Så det første vi gjorde var å lage flyers som vi dro rundt og delte ut på barneskoler. Noen steder fikk vi lov til å komme inn i klassene for å fortelle om tilbudet og dele ut flyerne.
Det første semesteret var det 9 barn og unge unge som var med. Vi hadde øving hver uke og startet rundt skolestart. Allerede før jul samme år fikk vi satt opp en forestilling om Rødhette. Vi hadde øvingene her på ISAK, og vi fikk også mye god hjelp både med organisering og det praktiske rundt forestillingen. Det er veldig mye å tenke på, så uten denne hjelpen hadde det ikke vært mulig.

Siden den gangen har det blitt 8 ulike oppsetninger, og ca 50 deltakere har vært med til sammen. Hele tiden har vi hatt øvingene og forestillingene her på ISAK. Det hele vokste hvert år, fram til korona satte en midlertidig stopper for aktiviteten. Den planlagte forestillingen med Trollmannen fra Oz måtte dessverre skrinlegges. Så ble det studier på ulike steder i landet for oss, så på grunn av det og korona har det ikke blitt ukentlig aktivitet de siste par årene.

Vi er imponert over hva dere har fått til så langt. Hvordan har det vært i forhold til det dere så for dere da dere satte i gang?

Vi hadde ingen konkrete forventninger, men egentlig har det vel gått bedre enn vi hadde sett for oss. 

En av grunnene til at vi satte i gang var jo som sagt at vi hadde lyst til å prøve å være instruktører. Men vi har jo holdt på med veldig mye mer enn det. Med unntak av akkurat Karius og Baktus har vi gjort alt UNNTATT å stå på scenen. Vi har vært instruktører, laget kulisser og kostymer, søkt om rettigheter, solgt billetter, fikset markedsføring og alt man kan tenke seg!

Det at vi har deltakere helt ned i 7 års alder og oppi 20 unger som skal instrueres, har jo bydd på noen egne utfordringer utover det kunstneriske, kan man si. På dette området har vi lært ekstremt mye om hvordan det er lurt å feks legge opp øvingene sånn at det ikke blir helt kaos.


Hvilke planer har dere framover?

Kenneth blir ferdig utdannet skuespiller til sommeren. Da blir det vel å prøve å få seg jobber innenfor feltet. Adrian går på folkehøyskole nå, men skal reise til New Zealand og studere entreprenørskap neste år. Til sammen høres jo dette ut som en perfekt miks for å drive virksomhet sammen. 


Og de har da heller ingen planer om å avslutte samarbeidet. Nå har de skiftet navn fra KA Teater til Det Gode Teateret, blant annet for at det skal høres mer profesjonelt ut og ikke ha navn som er så tett knyttet opp mot de to. For drømmen er å bli større og gjøre nye ting på sikt. Og mens de avslutter studier og kommer i gang har de en base i dette. Dette er både morsomt og givende å holde på med, og de synes det er veldig viktig at det finnes kulturtilbud for ungdom, der man slipper å stå så lenge på venteliste at man gir opp og finner på noe annet. 

Har dere tips til andre som har en idé og som drømmer om å starte opp noe selv?

Hopp i det – det er ikke mulig å planlegge alt på forhånd så det er bare å ta utfordringene som dukker opp.

Gjør det ordentlig med en gang; ikke start halvveis for å se hvordan det går.

Du må ha tro på ideen selv – det er en forutsetning for å få andre til å tenne på ideen.

Tusen takk for praten. Det har, som alltid, vært gøy å ha dere på besøk. Og forestillingen var forresten også veldig bra!

Har DU en ISAK-idé? 

Ta kontakt med oss, så er du allerede i gang!
Her kan du lese om andre prosjekt som er blitt gjennomført.